Esențe și substanțe alterate

Modul în care privesc dinamica și transformările din interiorul sferei artistice contemporane locale, așa cum am mai afirmat, se bazează pe teoria socio-instituțională a „lumilor artei” -- prefer această metodă pentru că poate urmări eterogenitatea relațiilor dintre actori, diversitatea actorilor din aceeași sferă socială, co-temporalitatea și coexistența mai multor „istorii”. Totdată relațiile sociale transmit informații importante despre comunicarea și schimbul dintre aceste „insule” (care depind în general de aceeași producători) împotriva  atmosferei generale de non-cooperare.

Read More

Poziția curatorială în contemporaneitate

Care este poziția curatorială în contemporaneitate - un agent care se află pe granița dintre structurile producției și cele ale publicului și care este un outsider (pentru cei dinăuntrul lumilor artei) și un insider pentru public? Putem vorbi de mai multe tipologii curatoriale sau acestea sunt extensii conjuncturale și temporare, apărute ca forme practice și organizatorice?

Read More

Trei basme

Nu văd important modul în care un basm este mai românesc decât altul sau dacă este reprezentativ pentru o tipologie națională sau alta. Cred că este important pentru actualitate de observat modul în care omul s-a manifestat tehnic, a reorganizat resursele naturale, a inovat tehnic, a căutat soluții supranaturale și supraomenești prin care a putut stabili o ordine socială. Mă voi raporta la Făt-Frumos ca la indexul unui agent de organizare a resurselor și energiilor sociale și naturale, care reduce entropia, iar la Zmeu, ca la un agent de dezorganizare și dezechilibrare a energiilor sociale și naturale, care crește entropia. Relația și dinamica dintre cele două tendințe ale energiei este semnificativă și reprezentativă pentru observarea transformărilor relațiilor din societate și dintre societate și natură. 

Read More