Figura umană și imaginea omului

În prezent, pământul este cu totul măsurat, străbătut, cartografiat, documentat și raționalizat. Misiunea antropocentrică s-a încheiat în prezent, iar resursele consumate pentru realizarea acestui proiect și impactul asupra „cosmosului” au ca efect destabilizarea biosferei, implicit ieșirea dintr-o relație analoagă cu o macro-formă și pierderea viziunii geometrice asupra naturii. 

Read More

Esențe și substanțe alterate

Modul în care privesc dinamica și transformările din interiorul sferei artistice contemporane locale, așa cum am mai afirmat, se bazează pe teoria socio-instituțională a „lumilor artei” -- prefer această metodă pentru că poate urmări eterogenitatea relațiilor dintre actori, diversitatea actorilor din aceeași sferă socială, co-temporalitatea și coexistența mai multor „istorii”. Totdată analiza relațiilor sociale transmit informații importante despre comunicarea și schimbul dintre aceste „insule” (care depind în general de aceeași producători) împotriva  atmosferei generale de non-cooperare.

Read More

Poziția curatorială în contemporaneitate

Care este poziția curatorială în contemporaneitate - un agent care se află pe granița dintre structurile producției și cele ale publicului și care este un outsider (pentru cei dinăuntrul lumilor artei) și un insider pentru public? Putem vorbi de mai multe tipologii curatoriale sau acestea sunt extensii conjuncturale și temporare, apărute ca forme practice și organizatorice?

Read More