Trei basme

Modul în care ne raportăm la timp și la prezent este influențat și de modul în care interpretăm și încărcăm trecutul cu semnificații. Modul în care a fost scrisă literatura noastră etnografică și folclorică a fost dominat de viziune naționalistă, mistică, universalistă care ne-a lăsat câteva idei fixe și metafore „clare” drept moștenire; cele cu notorietate sunt: „țăranul român” este un agent al geniului, „satul românesc” este un topos plasat în centrul universului, neamul românesc este unul ales, folclorul și cultura arhaică locală sunt privite ca principale energii determinante ale culturii moderne actuale. Nu îmi propun să petrec timp exorcizând etnologia scrisă  sub avatarii ideologiilor „naționale” și judecând autori, ci îmi propun să recitesc și să reinterpretez anumite componente culturale arhaice dintr-o perspectivă antropo-socio-tehnică. Nu văd important modul în care un basm este mai românesc decât altul sau dacă este reprezentativ pentru o tipologie națională sau alta. Cred că este important pentru actualitate de observat modul în care omul s-a manifestat tehnic, a reorganizat resursele naturale, a inovat tehnic, a căutat soluții supranaturale și supraomenești prin care a putut stabili o ordine socială. Mă voi raporta la Făt-Frumos ca la indexul unui agent de organizare a resurselor și energiilor sociale și naturale, care reduce entropia, iar la Zmeu, ca la un agent de dezorganizare și dezechilibrare a energiilor sociale și naturale, care crește entropia. Relația și dinamica dintre cele două tendințe ale energiei este semnificativă și reprezentativă pentru observarea transformărilor relațiilor din societate și dintre societate și natură. 

În acest cadru de idei, voi reciti basmele „Omul de piatră”, „Tinerețe fără bătrânețe...” și „Spaima Zmeilor” eliminând orice conotație excepționalistă, naționalistă, universalistă.

În „Omul de piatră”, povestea inițierii tânărului Dafin este declanșată de contactul acestuia cu secretul păstrat în camera în care tatăl i-a interzis să intre (cât timp tatăl său era plecat din împărăție). Secretul ținut sub cheie era un ochean. Dafin, privind prin ochean, o vede pe Chiralina, cade bolnav de dragoste. Dar locul în care se afla  palatul și Chiralina nu putea fi văzut cu ochiul liber și traseul către acolo nu era cunoscut. Dafin pornește în această călătorie inițiatică de iubire ajutat și însoțit de Afin. (Dafin și Afin sunt născuți în aceeași zi, Dafin de împărăteasă, iar Afin de bucătăreasă, ambele bând din ierburile fierte ale împărătesei primite de la vraci). Pe drumul lor, lui Afin forța naturală Vântul îi spune cum să ajungă la palat și cum s-o salveze de la moarte pe Chiralina. Dar cel care află aceste lucruri este obligat să nu le împărtășească, altfel se va transforma în stană de piatră. Afin îl ajută pe Dafin să ajungă la Chiralina. Când Chiralina trăgea să moară bolnavă, doar Afin știe s-o salveze, dar lucru care creează gelozie între cei doi prieteni. Afin este nevoit să le împărtățească lui Dafin și Chiralinei ce i-a spus Vântul și astfel Afin se transformă în piatră. Dafin și Chiralina iau „statuia” acasa și visează că dacă își vor sacrifică pruncul, statuia va reînvia. Fac sacrificiul, ung statuia cu sânge, Afin revine la viață. Totodată acest nou Afin are puterea de a-l readuce la viață pe prunc.  

Ocheanul este componenta tehnologică, secretă, încuiată și interzistă lumii și fiului împăratului. Ocheanul este cârligul care declanșează întreg firul narativ al inițierii tânărului. Dafin nu preferă camerele accesibile, pline cu bogății, ci tehnologia. După ce are loc inițierea, căsătoria și după ce personajele revin la viață, de fapt ocheanul a devenit un „aparat” integrat și înglobat în structurile sociale naturale și supranaturale. Un simbol care a destabilizat în primă fază vechile convenții dar care a devenit generatorul unor noi convenții restabilizatoare. Tehnologia face parte din lucrurile firești, socio-organizatoare. Personajul care face posibil acest lucru este reprezentat și cumva asigurat de o dublură genetică, Dafin și Afin fiind aceeași substanță magică vegetală. 

În „Tinerețe fără bătrânețe...” lucrurile sunt mult mai complicate, am putea spune, mai ales dacă încercăm să „înțelegem” povestea într-un mod semnificativ și dacă pornim de la ideea că aceasta are un tâlc bine ascuns în spatele metaforei timpului și „dezvăluirii ființei în timp”. Cred că un mod modernist și filologic de a recepta acest basm ne pune capcane precum: semnele gândirii științifice, geniul care a prevăzut cu intuiția un adevăr demonstrat științific în modernitate, călătoria în timp și desigur intratemporalitatea sau mai adpatat la acest caz, co-temporalitatea, timpul lui Făt-Frumos diferind de timpul celorlalți. Revenind mai aproape ideea că nu există disocierea cultă dintre tehnic și estetic, dintre util și inutil, și că obiectele, inovațiile și invențiile apar în realitate ca parte din structurile interne ale omului, fiind exteriorizări ale memoriei (B. Stiegler). Totodată interacțiunea dintre om și resursele și tehnologiile sale este haptică și auto-referențială. „Tinerețe fără bătrânețe...” ar putea fi receptat într-un cadru al   memoriei și afectului, mai puțin într-unul al timpului fizic (științific). Desigur că toate aceste teme sunt prezente, dar miza basmului poate fi formulată mai „civil”: întoarcerea la origini, cu nostalgia și speranța că timpul nu a trecut și că lucrurile nu s-au schimbat, așa cum sunt conservate în memorie, este tragică și finală. Drumul lui Făt-Frumos înapoi acasa nu are loc în spațiu și în timp, ci poate fi o retrospecție dinaintea morții.

Dacă plânsul este receptat ca fenomen natural, nu ca unul excepțional, și dacă integrarea unui infant nou venit pe lume înseamnă  domesticirea și „amăgirea” acestuia într-o cultură magic-protectivă, fantastică, etică și individuantă, începutul basmului nu se deschide încifrând și încriptând semnificații „mai adânci”, ci simbolizează amplificând și augmentând etapele normale ale nașterii și intrării în familie și în societate. Desprinderea noului individ de toposul originii și de reprezentanții cutumelor vechi reprezintă pășirea într-o etapă autonomă, de intrare în propria actualitate. Nu are loc un schimb, fătul nu se oprește din plâns și se naște pentru că îi convine oferta tatălui, ci pentru că tatăl renunță la referințe logice și raționale și intră în „jocul” infantului. Nu are loc un dialog, ci relația dintre cei doi poate fi tradusă semiologic. Tatăl este pus în poziția în care ar trebui să accepte existența unei lumi tinere și vii (în care rostul lui este desigur apus), când fiul adolescent îi cere îndeplinirea promisiunii. Dar această promisiune nu poate fi obținută decât prin desprindere de bătrânețea și moartea vechii lumi și prin stabilirea unui nou topos, a unei noi lumi maritale, a unei noi oridini conjugale și sociale. De ce nu devine tată Făt-Frumos pe tărâmul tinereții fără bătrânețe ar fi o întrebare interesantă mai ales că această poziție castratoare amplifică dimensiunea fatalistă a întoarcerii la toposul copilăriei, acasă. Lipsa unei granițe între Valea Plângerii și tărâmul tinereții fără bătrânețe desemnează o aparență receptabilă doar afectiv subiectiv. Valea Plângerii se află undeva în subiectivitatea lui Făt-Frumos și este un topos prin definiție psiho-afectiv intern. 

Întoarcerea acasă nu este o întoarcere în timp (orașele și Făt-Frumos fiind în aceeași temporalitate), calul nu are viteza luminii, ca totul în jur să treacă mai repede (caz în care Făt-Frumos ar fi ajuns la destinație ceva mai tânăr), călătoria nu e nici una spațială, între două puncte îndepărtate care i-ar fi luat o viață să străbată distanța dintre ele. Călătoria e în memorie, e narațiunea unui act anamnezic, o călătorie în propria temporalitate și spațialitatea propriului subiect, în propria ființă, iar la finalul acestei retrospecții are loc și finalitatea subiectului și revenirea în prezent. Când ajunge „acasă”, în cel mai subiectiv punct din memorie-trecut, moare și redevine obiect în actualitate. Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte este o condiție temporală și o formă de dezvăluire în prezent prin hipomnezie, nu prin anamneză. Tinerețea și viața e uitare, bătrânețea și moartea e amintire. 

„Spaima Zmeilor”, dincolo de chipul ironic în care a fost exploatat de obicei de artele spectacolului, este interesant prin faptul că aduce în discuție un anumit eveniment care marchează o rupere mai îndelungată între Zmei și om. Zmeii părăsesc arena realității sociale și vecinătatea cu omul, supraviețuind doar în basme. Factorii supranaturali ai dezechilibrului au fost cu totul scoși din joc și controlați social. Acest eveniment este generat de cel care se prezintă „Tatăl lor”, un simbol cu dubla identitate, care se joacă cu structurile lingvistice, este ironic și face minciuni nemalefice, care în final restabilește un echilibru mai amplu și este spălat de aceste mici păcate, care nu mai sunt păcate, ci simple „jocuri de limbaj”. Aceste jocuri nu afectează pe oameni sau pe Dumnezeu ci au efect doar pe tărâmul zmeilor. Omul trece prin toate provocările zmeilor puterea lui supranaturală fiind proiecția în avans a unei ficțiuni împletite cu realitatea din prezent. Zmeului i se face frică de viitor, de proiecție.

Intrând în sat, întorcându-se urmat de zmeii care îi cărau plata în aur, copiii lui construiau o jucărie, o coadă de zmeu. Copiii își întâmpină tatăl continuându-și jocul, mutându-l în realitatea Tatălui Lor și adaptându-l la problemele mundane - „vrem carne de zmeu”. De la coadă de zmeu de jucărie, din cârpe și pene, la carne de zmeu, ca hrană, nu are loc nicio disjuncție, nicio diferențiere între planuri. Jocul de limbaj și jocul în general sunt în acest caz semnele unei noi ere de echilibrare socială cu ajutorul tehnicii psiho-lingvistice și a utilizării limbajului ca exteriorizare în timp și în spațiu.